Rut toch op?

‘Nederland moet Nederland blijven,’ zegt Mark Rutte tijdens Zomergasten 2016 in onverholen Wilderiaans. Met ‘Pleur toch op naar je eigen land’ (bij een fragment van tegen journalisten tierende en agressieve, waarschijnlijk in Nederland geboren Turks-Nederlandse jongens tijdens een demonstratie, na de coup in Turkije) doet hij Ahmed Aboutaleb na.

Misschien dachten de door Nederland gekoloniseerde Indiërs/Indonesiërs in de jaren 30-40 van de vorige eeuw ook wel, ‘Indië moet Indië blijven’ en ‘Rut toch op naar je eigen land’. Mark Ruttes vader was een van de honderdduizend Nederlanders in de kolonie Nederlands-Indië en maakte daar goed geld bij Unilever. Pas halverwege de jaren 50 verlieten pa Rutte en zijn tweede vrouw, de moeder van de in 1967 geboren Markje, Indonesië. ‘Eruit gezet door Soekarno,’ wrokt Mark Rutte op 4 september 2016 in Zomergasten. Thomas Erdbrink vraagt of hij, die behalve premier van Nederland ook historicus is, heeft uitgezocht waar zijn vader zat in Indië en hoe zijn eerste vrouw daar omkwam. Dat gladde ijs glipt onze nationale vrolijkerd niet op. Nee, hij vroeg het niet en zijn vader vertelde er niet over. Wel vertelde pa Rutte over hoe hij zaken deed in Indië, ‘zo stoer’, zegt grote Mark nu. Stuitend.

Ook antwoord op de vraag naar de Nederlandse wet uit 1971 waardoor oorlogsmisdaden van de Duitsers in Nederland tijdens WO II niet en (eventuele) oorlogsmisdaden van Nederlanders in Indonesië wél kunnen verjaren, moet Rutte schuldig blijven. Hij weet het niet of doet alsof.

Zit er echt minder onder zijn ‘dakpan’ dan gedacht, of was dit een typisch Rutteriaans staaltje Tefal’len? Onze premier/historicus geeft in Zomergasten te kennen weinig te weten van de situatie van Nederlanders in den Oost (en West?), laat staan van hun (mis)daden en de complexiteit van de geschiedenis. Is hij dan wel geschikt wekelijks les te geven aan vmbo-leerlingen en een grote broek aan te trekken over de Nederlandse nationaliteit?

En dan heb ik het niet over andere domheid van onze premier in Zomergasten. Als hij wordt gespot op straat en een vader legt zijn kind uit dat Rutte ‘de baas van Nederland is’, zegt Rutte tegen het kind dat niet hij maar de vader van het kind ‘de baas’ is, in plaats van zijn vader en moeder. Ook heeft hij het in Zomergasten over zijn ‘zusjes’ in het ‘jappenkamp’ en zijn oudste, inmiddels overleden ‘zusje’. Deze laatste was 35 jaar ouder dan kleine Mark, de anderen ruim twintig jaar.

Het doorgaans boeiende tv-programma was met deze laatste gast, hier en daar een gênante vertoning.