Mannelijke jongeren?

Groepen mensen hebben in de media geen geslacht, behalve als het vrouwen betreft. Dat is gek. In de NRC stonden afgelopen weekend artikelen over vrouwelijke bekeerling Laura en over vrouwelijke hoogleraren. Naar stukken over een mannelijke bekeerling of mannelijke hoogleraren is het vergeefs zoeken, die worden niet geschreven. Bekeerlingen en hoogleraren zíjn voor collega-journalisten (m/v) kennelijk mannen, ténzij zij vrouwen zijn. Soms weten media het van dommigheid ook niet meer en krijg je vreemde woordcombinaties als vrouwelijke politieagente of vrouwelijke schrijfster.

Dit weekend vond in Arnhem geweld tegen een homostel (m) plaats, door een groep jongeren laten de media weten. Later noemen krant, radio en tv de vermoedelijke daders tieners. Waarom hanteren de media hier niet de woordcombinatie mannelijke jongeren of mannelijke tieners? Als het vrouwen waren geweest, had men meisjes gezegd of geschreven, of nog erger, jonge meisjes.

Vandaag een bericht op radio en tv over geweld en wangedrag door (dronken) passagiers in vliegtuigen dat de spuigaten uitloopt. Wedden dat het hierbij vooral om jongens en mannen gaat, maar dat komen we niet aan de weet. Als we voor de gelijkheidsstatistieken moeten of willen bijhouden hoe ver het in beroepen, sporten, functies, etc. staat met de participatie van vrouwen, dan helpt het dat media altíjd de sekse vermelden bij beroepsgroepen, daders, politici, sporters, etc. Dan maak je niet alleen ondervertegenwoordiging van vrouwen en meisjes zichtbaar, maar ook oververtegenwoordiging van mannen en jongens, vaak de keerzijde daarvan. Stop met verschillende benamingen als hockeyers en hockeyvrouwen, buschauffeurs en vrouwelijke buschauffeurs, ministers en vrouwelijke ministers, directeuren en vrouwelijke directeuren, terroristen en vrouwelijke terroristen. De gelijkheid is wel zover gevorderd dat mannelijke directeur, mannelijke minister en mannelijke buschauffeur geen pleonasmen meer zijn.

Reserveer de vermelding van sekse (of kleur, of religie, etc.) voor écht nieuws. Clinton zou de eerste vrouwelijke president van de VS zijn geweest, zoals Obama de eerste zwarte president van de VS was (hoewel hij een witte moeder had en is opgevoed door z’n witte grootouders). Als je schrijft dat Trump de zóveelste mannelijke president van de VS is, vestig je trouwens de aandacht op hetzelfde fenomeen en maak je ook nieuws.