Gewone man m/v

Gewone man en Boze man beheersen de media. Wie hebben journalisten, politici en opiniemakers met dat frame eigenlijk op het oog? Trump-stemmers kunnen het niet zijn, want ook vrouwen kozen voor The Donald. Ontevreden burgers die Nee zeiden bij het referendum tegen het EU-verdrag met Oekraïne, die protesteerden tegen de komst van asielzoekers in Heesch of Steenbergen of eisen dat Piet Gewoon zwart blijft? Gewone man en Boze man voeren de boventoon, maar zijn zeker niet de enigen die protesteren. Is de sportcoach die met zijn tengels aan kinderen zit of de masseur die volwassen sporters onzedelijk betast een Gewone man? Waarschijnlijk wel, want misbruik en geweld komen in Gewone gezinnen voor, in relaties, op het werk, in de sport, overal eigenlijk. Maar ook niet, want seksueel misbruik is niet gewoon.

Waarom zeggen of schrijven programmamakers en journalisten geen Gewone mensen als ze ‘de man m/v in de straat’ bedoelen? Is het gemakzucht, domheid of hechten zij meer waarde aan de boosheid van Gewone man dan aan die van Gewone vrouw? Telt de mening van Gewone mannen meer, omdat als zij Boos zijn en wraak nemen er meer kapot gaat dan bij Boze vrouwen, het maatschappelijk grotere gevolgen heeft en hun Boosheid hogere kosten met zich meebrengt? Denk aan vernielingen, geweld, detentie, etc. Feit is dat een vredesmars van tienduizenden Boze Israëlische en Palestijnse vrouwen door Israël in oktober ons nieuws niet haalt en anonieme Gewone man en Boze man dagelijks krantenkolommen en praatprogramma’s vullen, of deze anonimici nu in de VS, Nederland of het Verenigd Koninkrijk wonen.

Het vreemde is wanneer nieuws of een item specifiek over jongens gaat, media wel praten en schrijven over ‘jongeren’. Het frame Gewone jongen bestaat niet. Gaat het specifiek over meisjes, dan is er weer wel genderframing. Terwijl daar de groepsaanduiding ‘kinderen’ vaak beter op zijn plaats is. ‘Als kind droomde ze ervan…’ is beter dan het vaak gebruikte ‘Toen ze een jong meisje was, droomde zij….’.

Laten media, naar analogie van ‘jongeren’, voortaan spreken en schrijven over Gewone mensen, tenzij het specifiek of exclusief over mannen gaat.