De Bovenverdieping goes green and yellow

Netwerk De Bovenverdieping koos 28 augustus een heel bijzondere locatie voor de workshop over Stadslandbouw: Urban Campsite op de punt van de vers opgespoten landtong van de Amsterdamse stadswijk IJburg. Hier ontmoeten kunst & kampeerders elkaar; voor 50 euro per nacht kon je er tot eind augustus de nacht doorbrengen in een kunstwerk. Terwijl Johan Wielenga van project NoordOogst zijn verhaal over duurzaam voedsel in de stad begon, namen links van het publiek twee Franse toeristen een bad in een warm gestookte container. Rechts bakten twee campinggasten een stapel pannenkoeken.
NoordOogst is een groen initiatief in Amsterdam Noord. Voetbalvelden van voormalig sportpark De Melkweg zijn omgetoverd in moestuinen, scharrelruimten en recreatiegebied. Buurtbewoners verbouwen er groente en bloemen en bijzondere varkentjes scharrelen tussen kinderen van dagopvang/NSO de Buitenkans. In gebouwen op het sportcomplex hebben zich bedrijven gevestigd als Metabolic (technieken circulaire economie), banketbakkerij d & P, Toko Tante Lies en het Groene Huis, waar buurtbewoners o.a. stekjes kunnen ruilen. Johan vertelt over brouwerij De Vriendschap, waar ambachtelijk bier wordt gebrouwen in de voormalige kleedkamers van voetbalvereniging Trouw Ons Beginsel uit Tuindorp-Oostzaan. Mijn blik dwaalt onwillekeurig weer af naar de Urban Campsite die als decor van de presentatie dient. In het verantwoorde sanitair moet je douchewater met de hand oppompen en ontlasting afdekken met stro. Dat spreekt evenzeer tot de groene verbeelding. De vindingrijke zinzoekers en levensgenieters van De Bovenverdieping bieden ons als publiek twee events in één keer.
Tot slot van de avond mogen deelnemers bloemzaadjes planten met passende namen als Duizendschoon en Passiebloem. Om ons heen is echter niets dan zand maar er staan bloempotjes… we mogen dan ook een mee naar huis nemen. De groene boodschap is er immers een om te verspreiden. Met nog één blik achterom en een artist impression van de vallende duisternis, verlaat ik de voedzame en toch leuke avond.

Informatie

De Bovenverdieping http://www.debovenverdieping.nl/

NoordOogst houdt zaterdag 5 september een Open dag, zie voor adres en tijden http://www.noordoogst.org/

IMAG0659IMAG0652IMAG0658IMAG0661