Red Amsterdam

Na Agnes Kant en aspirant-leider Camiel Eurlings, vertrekt nu met Wouter Bos de derde politiek leider binnen een week. Hij gaat vóór de wedstrijd ver plassen op 9 juni om het premierschap de politiek uit. De nieuwe PvdA-lijsttrekker, Job Cohen, kan demarreren en Jan Peter Balkenende bij de Kamerverkiezingen (ver) achter zich laten. Job Cohen heeft niet zo’n politiek profiel, is een vaderlijk type en kan als burgemeester van Nederland de boel beter bij elkaar houden dan Jan Peter. Misschien kan hij zelfs Geert de wind uit de zeilen nemen. Cohen drinkt als burgervader graag een kopje thee in de moskee, maar was als staatssecretaris verantwoordelijk voor de huidige, strengere vreemdelingenwet. Zowaar geen ‘linkse hobby’.

Volgende week gaat de boor draaien die zich, onder het centrum van Amsterdam door, een weg zal banen voor de Noord/Zuidlijn. Zou het vertrek van Cohen (hij noemde zichzelf tijdens de enquête naar de kostenoverschrijdingen van de Noord/Zuidlijn een ‘amateur’) ook met deze risicovolle onderneming te maken hebben: voor het boren de stad uit?

Hoe het ook zij, er komt dus een vacature in Amsterdam. Opnieuw een kans om een vrouwelijke  burgemeester voor de hoofdstad te zoeken. Misschien Nelly Frijda? Nu de boor voor de Noord Zuidlijn de grond in is gegaan, valt daar toch niet meer veel te redden. Bovendien kan zij, 23 jaar na de poging van haar toenmalige partner Annemarie Grewel om burgemeester van Amsterdam te worden, haar gemalin revancheren. Nelly, red Amsterdam!