Wie heeft de grootste?

Nederland is in crisis. Duizenden mensen verliezen hun baan en de maatschappij staan mega-bezuinigingen te wachten. Maar Balkenende en Bos doen een wedstrijd ver plassen: wie wordt de grootste bij de Kamerverkiezingen op 9 juni? Wilders doet ook een duit in het zakje. Hij kondigt, in de stijl van Pim Fortuyn, aan dat de PVV bij de parlementsverkiezingen de grootste partij wordt en hij premier.

Gaat het hen om het land en zijn problemen of alleen om de macht? Tijdens het napraten over de val van het kabinet, zei Wouter Bos dat een politiek leider beter in de Tweede Kamer kan zitten dan in het kabinet. Gevoelige vraagstukken à la de Nederlandse steun voor de inval in Irak, vormen dan minder explosief materiaal. Anderhalve week later is hij toch de kandidaat-premier van de PvdA. Of hij ook lijsttrekker wordt, moet het PvdA-congres in april beslissen.

Demissionair premier Balkenende wil het premierschap continueren. Het CDA-bestuur heeft hem direct na de aankondiging van vervroegde verkiezingen aangewezen als kandidaat-premier. Het congres van zijn partij moet er nog mee instemmen. Wordt het CDA niet de grootste en hij geen premier, dan vertrekt Balkenende. Hij neemt niet plaats in de Tweede Kamer.

Wilders hoopt wellicht op self fulfilling prophecy. Hij hijst zichzelf op het schild, zodat kiezers alvast kunnen wennen aan het idee: premier Wilders! Hij gaat overigens naast zijn Tweede Kamerlidmaatschap ook in de Haagse gemeenteraad zitten. Een dubbel mandaat is kennelijk heel wat anders dan een dubbele nationaliteit.  Straks kunnen we het novum aanschouwen van een premier in het lokaal bestuur.

Oh, was het maar vast 9 juni 00.00 uur, ik kan niet wachten. Democratie als het gezelschapsspel ‘Wie van de drie?!’

Wie heeft de grootste: Jan Peter, Wouter of toch Geert?