Gehoofddoekte monoloog

In het buurthuis, in de metro, in het stadsdeelkantoor, op het schoolplein en bij de voetbalclub. Vandaag zie ik overal hoofddoeken. Turkse vrouwen in het buurthuis volgen een cursus. Ze ontmoeten elkaar daar wekelijks en doen maatschappelijk mee, zoals dat van hen wordt verwacht. Zou het weer niet goed zijn. Zonder hoofddoek mogen ze er misschien niet naar toe, dan gaat Wilders dáár weer over klagen.

Op het metrostation passeer ik een vrouw met een prachtig gezicht, omringd door strakke hoofddoeken in verschillende kleuren. Ze ziet er niet uit alsof ze door Geerteman bevrijd hoeft te worden, eerder zelfbewust. Wie weet is het niet haar vader of broer die haar dwingt het hoofd te bedekken, maar wil ze dat zelf, om erbij te horen of vanwege het geloof.

De vrouwen en meisjes met hoofddoek die ik ken, dragen die zoals strijdbare homo’s en lesbische vrouwen de  roze driehoek: ooit een brandmerk, later een symbool voor coming out, nu van uitdagende trots. De hoofddoek is ook girlpower en fashion.

De argumentatie achter de hoofddoek (mannen niet in verleiding brengen) is geen emancipatoir verhaal nee, maar veel geëmancipeerde vrouwen dragen een hoofddoek. Als vrouwen met hoofddoek lijden onder een dubbele moraal, die mannen toestaat wat hen wordt ontzegd, dan moet dáár de strijd mee worden aangebonden. Laten we ons druk maken over geweld tegen vrouwen, over fundamentalisme, isolement, uitsluiting en discriminatie, niet over symbolen.

Het gaat de Partij voor de Vrouwen vast ook helemaal niet om die hoofddoeken, de PVV – met overigens vrijwel uitsluitend mannen op zichtbare posities – is immers voor vrijheid. Het is provocatie, pure uitlokking, in de hoop dat er een moslim of moslima met woede, agressie of erger reageert, zodat Geert W. weer een ‘bewijs’ heeft dat de islam een gewelddadige godsdienst is. Met film Fitna lukte het niet om moslims uit de tent te lokken, dus wordt een nieuwe (vermeend) zwakke plek gezocht. De zogenoemde ‘kopvoddentax’ en het voorgestelde hoofddoekjesverbod is niet zozeer op vrouwen, maar vooral op mannen gericht. Kunnen zij deze beledigingen op zich laten zitten? Ja, dat kunnen ze.

Laat je niet  provoceren en ga 3 maart allemaal met een hoofddoek om naar de stembus.