‘De auto heb ik weg moeten doen.’

Mario (41) verloor z’n baan als verzekerings- en hypotheekadviseur, omdat zijn baas failliet ging. Ook moesten hij en z’n vrouw hun huis verkopen. Zijn vrouw was op dat moment zwanger van een tweeling. Mario, vader van inmiddels vier kinderen, bleef met een schuld zitten en kwam in 2005, via de rechter, in de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen (WSNP). Hij werkte bij een ander bedrijf door als hypotheekadviseur om de schuld af te betalen. Hij en z’n gezin leefde van de 90% van het minimumloon die hij mocht houden. In 2008 verliet hij de WSNP met een schone lei verklaring. Mario had verschillende korte contracten, maar was in 2009 ook een jaar werkloos. Hij begon, uit nood geboren, voor zichzelf. Mario:‘Ondanks m’n schone lei was ik echter nog steeds geregistreerd bij Bureau Krediet Registratie (BKR). Ik kon als zelfstandige nog geen telefoonaonnement krijgen.’ Met een microkrediet en de Bijstandsregeling zelfstandigen Friesland (BZF), zette hij een eigen adviesbedrijf op, zonder succes. ‘Ik moest stoppen omdat ik niet genoeg verdiende, onder andere om de lening terug te betalen. Nu werk ik parttime en wordt m’n inkomen aangevuld tot bijstandsniveau. Onze auto heb ik weg moeten doen, die werd te duur. Vorig jaar zijn we nog met vakantie geweest, of dat dit jaar lukt, weet ik niet. Ik ga proberen weer een full time baan te zoeken. In 2013 ben ik eindelijk uit de registratie van het BKR.’