Betsy Udink over 9/11

Betsy Udink, journaliste en schrijfster van onder andere Achter Mekka (1990) en Allah en Eva (2006), woonde in Nederland ten tijde van de aanslag op de Twin Towers. Momenteel is zij gevestigd in Turkije.
“Toen ik op tv zag dat een tweede vliegtuig zich in de torens boorde, wist ik dat het geen ongeluk was. Ik dacht allereerst aan een sluwe daad van Saddam Hoessein. De daders bleken fundamentalistische moslims, Irak had er niets mee te maken. Ik had een primitief beeld van fundamentalisten: die blazen zichzelf op of knallen iedereen met een mitrailleur af. Deze aanslag was sophisticated en vereiste veel meer beheersing van techniek.
Wat me na 9/11 verraste, méér dan de aanslag zelf, was de hysterische paniek. Alsof hordes moslimsoldaten het Westen binnenmarcheerden en de sha’ria wilden invoeren. De aanslag was niet het werk van een vijandige staat, niet van een leger noch van dé islam. Het waren twintig gefrustreerde mannen, die de VS de schuld gaven van alles wat er mis was in hun land van herkomst.
De VS en hun bondgenoten reageerden buitenproportioneel, met bombardementen in Afghanistan en later de oorlog tegen Irak. Die overreactie ontketende weer acties en reacties. Mijn denken over de islam is er niet door veranderd. Het programma van de politieke islam is ook niet veranderd. Het verlangen naar invoering van de sha’ria en de onderdrukking van vrouwen bestonden al. Wel is het fundamentalisme door 11/9 in een stroomversnelling gekomen, het wint enorm aan populariteit. Kijk naar Hamas in Palestina en de Moslimbroeders in Egypte. Vrouwen konden in Irak gaan en staan waar ze wilden. Nu niet meer.
De laatste tijd zie je een dodelijke mix van politieke islam en olie. Met de triljoenen die oliestaten aan de duurdere olie verdienen, worden onder andere fundamentalisten van wapens voorzien.
Een andere zorgwekkende ontwikkeling na 11 september vind ik de afkalving van de rechtstaat, in de VS én in Nederland: rechteloosheid van gevangenen op Guatánamobay, bevoegdheden om telefoons af te luisteren, arrestaties vanwege het bekijken van een site. Ook de moord op Theo van Gogh was zeker een gevolg van 11/9. Voor Mohammed B. waren de vliegtuigkapers helden.”

Plus Magazine – 2006