Baan zoeken 14.0 met DeBroekriem

Baanzoekers zijn geen werklozen maar in between jobs. De positivo’s van DeBroekriem toeren door het hele land. We nemen een kijkje in Rotterdam.

Blendle/TPO – oktober 2014

‘Werkloze is een eenzaam beroep,’ zegt Ron (33). ‘Ik kom hier om mensen te ontmoeten, tips te krijgen en ideeën op te doen.’ Ron is één van de tientallen belangstellenden voor de DeBroekriem. Vrijdag 26 september streek de mobiele baanzoekersorganisatie neer naast mbo-school Zadkine in Rotterdam Zuid. DeBroekriem is voor en door werkzoekenden. De organisatie toert het hele land door met een bus, organiseert workshops en andere events. Werkloos heet er in-between-jobs. Werk krijgen de bezoekers er niet direct door, wél een goed humeur. Hangt bij verplichte sollicitatiecursussen en re-integratietrajecten vaak een landerige sfeer, bij DeBroekriem vooral lachende gezichten.

‘Een baan vind je niet meer door zoveel mogelijk te solliciteren, zoals vroeger. Je moet netwerken, dat leer je hier,’ zegt Jacky (52). ‘Ik heb een supergoed profiel en veel ervaring. Werkgevers hebben werknemers echter voor het uitkiezen en selecteren op leeftijd.’ Jacky is sinds juni dit jaar ‘boventallig’. Ze krijgt doorbetaald tot 1 april 2015, maar gaat ‘niet zitten wachten’. ‘Ik ben liever actief.’ Ze zoekt werk in de HR sector en komt bij DeBroekriem inspiratie opdoen. Dat lijkt te lukken. ‘Het is een schitterend initiatief. Ik volgde een workshop over LinkedIn en kreeg nuttige tips. Ook maak ik een praatje met andere werkzoekenden. DeBroekriem straalt betrouwbaarheid en kwaliteit uit.’

DeBroekriem is twee jaar geleden opgezet door drie werkloze twintigers. Werkzoekende vrijwilligers sluiten zich erbij aan en organiseren de events, gemiddeld vijftig per maand en in heel Nederland. Doel is baanzoekers tot actief netwerken te bewegen en kennis te delen. Deelname aan de activiteiten is gratis. Pas als een werkzoekende een baan heeft gevonden, vraagt DeBroekriem hem of haar ‘uitschrijfgeld’ te betalen.

Denk positief is een van de tips van DeBroekriem. ‘Piekeren is de verkeerde manier van dromen. Vergroot je vertrouwen, geef jezelf complimenten, blijf actief en houd hoop. Je bent niet werkloos, maar in-between-jobs.’ De doelgroep is goed opgeleid, dat is merkbaar aan de vele Engelse woorden. Zo staat voor de bus een matching wall, met foto’s en gegevens van professionals uit de profit of non-profit sector. DeBroekriem vond hen bereid in gesprek te gaan met een werkzoekende. Een soort buddysysteem dus. Inmiddels vonden al meer dan 1000 mensen een baan via DeBroekriem.

Ook Barbara Polychronakis (28) hoopt weer snel aan de slag te komen. Ze is diëtiste en werd ontslagen bij Unilever. ‘Ik solliciteer veel. Na de zoveelste afwijzing zinkt de moed je in de schoenen. Van een bijeenkomst als deze kríjg je juist energie. DeBroekriem is beter dan het UWV. Dat richt zich meer op regels handhaven dan op mensen.’ Bouwkundige Ton (35) is wat sceptischer, maar wel nieuwsgierig. ‘Ik heb tien jaar werkervaring, on der andere als zzp’er, en ben nu een half jaar werkloos Maar vergeet niet dat mensen die je hier ontmoet ook werkloos zijn, het zijn geen werkgevers.’ Toch gaat hij gemotiveerd een workshop over netwerken volgen.