‘Werken is voor mij niet alleen een kwestie van geld, ook van zinvol bezig zijn.’

MUG Magazine – mei 2013

Marianne (54) en haar huisgenoot hebben ‘kleine baantjes, met kleine inkomentjes’, zoals ze zegt. Aanvullend krijgen ze samen één bijstandsuitkering. Maandelijks worden daar hun beider inkomsten van afgetrokken. Marianne is afgestudeerd in notarieel recht en in Frans. Ze bezorgt postpakketten voor Sandd. Tot voor kort werkte ze als telefoniste bij de KPN. Vanwege een reorganisatie is ze daar een jaar geleden ontslagen.

DWI Amsterdam liet haar in februari 2013 de training Kanscafé volgen. Marianne: ‘Daar had ik wel zin in. Als je in je eentje ronddobbert, kom je niet veel verder. Met adviezen van een coach lukt dat wel. En het uitwisselen van ervaringen en ideeën met andere deelnemers is ook nuttig. Ik had al eerder een cursus gevolgd. Ik wist wat ik kon verwachten. Een training is een kans om een stapje vooruit te komen. Ik verwachtte informatie te krijgen die ik nog niet heb. Bijvoorbeeld wat er tegenwoordig bij een sollicitatie van je wordt verwacht. Maar ik rekende ook op mentale ondersteuning.’

Haar verwachting kwam uit. Marianne: ‘Ik vond de cursus fantastisch. We oefenden met onze doelen formuleren. En bespraken hoe je die kunt realiseren. De bijeenkomsten zijn boeiend en vergroten je inzicht. Je leert ook beter plannen. De training is echt de moeite waard. Zeker als je je kansen op de arbeidsmarkt wilt vergroten.’

Praktisch gezien leerde ze er een kort cv samenstellen. Ook kreeg ze tips voor effectief solliciteren. Marianne: ‘Je moet een positief verhaal vertellen en je kwaliteiten benoemen. Ook een goede voorbereiding op het bedrijf waar je solliciteert helpt. Wat kun je voor hen betekenen?’

 

Droom

Deelnemers aan de training praten over hun ‘droomwens’. Marianne heeft eigenlijk twee dromen. ‘Ik wil in het weekend werken als telefoniste bij de KPN. Doordeweeks wil ik een proefschrift schrijven over notarieel recht.’ Ze diende twee keer een voorstel in voor een promotieonderzoek aan de universiteit. ‘Veel mensen krijgen met een notaris te maken,’ vertelt Marianne. ‘Bijvoorbeeld vanwege de koop van een huis, huwelijkse voorwaarden of een testament. Wat notarieel recht is, weten ze meestal niet. Ik wil een proefschrift schrijven over communicatie. De universiteit vond m’n vraagstelling te breed, maar ik blijf proberen een aanstelling als promovendus te krijgen.’

Lukt promoveren niet, dan zoekt ze een tweede baantje, naast het postpakketten bezorgen. Sinds het Kanscafé heeft ze twee keer gesolliciteerd. Marianne: ‘Onder andere bij The Fundraising Company. Daar ben ik afgewezen. De klantmanager van DWI gaat me nu in contact brengen met callcenter My Call. Ook sta ik op de site www.werkpunt.nl. Werkgevers kunnen me via die site vinden. Ik hoop op een passende baan. Een baan die me ligt en waar ik voor ben opgeleid. Maar werken is voor mij niet alleen een kwestie van geld. Zinvol bezig zijn vind ik even belangrijk.’

 

Uit de uitkering

Het hebben van een uitkering ervaart Marianne als ‘in de lappenmand zitten’. ‘Dat is hoop ik voor een korte periode. Als ik een grotere baan vind dan mijn huidige baantje, ga ik vanzelf meer verdienen. Als ik maar uitkom met m’n geld. Het gaat mij om een goed leven. Het moet in balans zijn. Je moet voldoende terugkrijgen voor wat je geeft. Belemmeringen om te werken zijn er niet, zegt ze. Marianne blijft optimistisch. ‘Werkgevers zoeken mensen, dus je maakt altijd ergens kans.’