Qracht 500

Mensen die in armoede leven zijn niet per se arme mensen. Hans was net gescheiden toen zijn bedrijf failliet ging. Hij had geen werk, geen inkomen en geen woning en raakte in een jarenlange depressie. Hij vocht zich terug en heeft nu een baan in de geestelijke gezondheidszorg. ‘Ik wil m’n eigen eten verdienen.’ Sylvia verloor haar werk in een fitnesscentrum en kreeg een burn-out. Zij doet vrijwilligerswerk. ‘Dat is goed voor m’n eigenwaarde én je helpt een ander. Bovendien kan ik cursussen volgen. Ik heb alleen mavo en ontwikkel me als een tierelier. Dat geeft energie.’ Hans en Sylvia doen in Qracht 500 hun verhaal over armoede.
Qracht 500 brengt armoede in het hele land in beeld, onder werklozen, agrariërs, chronisch zieken, kinderen, verslaafden, zelfstandigen, ongeregistreerden, ondernemers, mensen met psychische problematiek, ex-gedetineerden, bijstandsvrouwen, jonge mensen en anderen. Armoede kan iedereen overkomen.
In Qracht 500 doen 125 mensen hun verhaal over armoede. ‘Opvallend is hun enorme veerkracht. Wat er ook gebeurt, ze proberen er het beste van te maken,’ zegt Annemiek Onstenk, initiatiefnemer van Qracht 500. ‘De geïnterviewden zijn uit de rails gelopen, uit het arbeidsproces gestoten of hun bedrijf kwijt. Zij willen weer meetellen. Met Qracht 500 bereiken hun verhalen het publiek en de politiek. Gezien en gehoord worden versterkt hun zelfvertrouwen en eigenwaarde. Dat maakt hen kansrijker in de samenleving.’
Over ruggengraat beschikken wil niet zeggen dat mensen die van heel weinig rond moeten komen geen ondersteuning nodig hebben. ‘Bij steun aansluiten bij hun eigen inzet en mogelijkheden, lijkt succesvoller te zijn dan participatie opleggen van bovenaf,’ aldus Onstenk.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Magazine Qracht 500 verscheen in februari 2014 en bevat, behalve portretten van mensen die in armoede leven, opiniestukken, achtergrondartikelen, cartoons, interviews, bezuinigingstips en meer. Het was verkrijgbaar in een aantal kiosken en te bestellen op http://www.qracht500.nl